Pages Navigation Menu

מסנן אצות רפיוג'ים יכול להציל לכם את האקווריום בזיל הזול

אין בעל ריף בארץ שלא שמע את הביטוי רפיוג'ים או מסנן אצות בתקופה בה הוא מקיים את הריף שלו, אבל אם אתם לא בדיוק יודעים כיצד עובד הפלא הזה, במאמר הזה נעבור על כמה מהמאפיינים של הפריט הזה ונבין למה אפשר בעלויות נמוכות מאוד להציל את האקווריום מעליית ניטראט בלתי נשלטת.

הסיבות להיווצרות ניטראט באקווריום

רעלנים אורגניים שונים נוצרים בסופו של מחזור החנקות והניטראט הוא הרכיב האחרון בשרשרת זו, כמויות הרעלנים עולות כשאנחנו מאכילים את הדגים, מוסיפים תוספים אורגניים להזנת האלמוגים וכשלעיתים מת לנו דג או אלמוג ולא הספקנו להוציא אותו מייד.
אנחנו מאכילים והדג אוכל, מאחר והדג אינו יכול לספוג 100% מהחומרים המצויים במזון שאנו נותנים, חלק מהחומרים המזינים מופרש על ידי הדג בסוף תהליך העיכול. חלק מההפרשה של הדג היא אמוניה, אבל אמוניה נוספת נוצרת באופן טבעי כתוצאה מפירוק הצואה זמן קצר מאוד לאחר שהיא הגיעה למים. אמוניה היא תרכובת כימית המורכבת מחנקן וחמצן שיכולה להרוג דגים באקווריום בזמן קצר ובחשיפה של כמויות קטנות מאוד. הכמות הרצוייה באקווריום היא אפס והיתרון באקווריום שעבר סייקל בסיסי הוא שמדד האמוניה יהיה תמיד אפס.
סוג אחד של בקטריה ניזון מאמוניה וחמצן ומייצר ניטריט שהוא בתורו רעלן נוסף המהווה חוליה נוספת במחזור החנקות הביולוגי באקווריום. הניטריט פחות רעיל מאמוניה אבל גם יכול לפגוע קשה בדגים באקווריום אם ייחשפו לכמויות גדולות ממנו לאורך שעות וימים.
סוג נוסף של בקטריה ניזון מניטריט וחמצן ויוצר ניטראט – כאן מתחילה הבעיה מאחר וברוב האקווריומים אין די בעלי חיים שיצרכו ניטראט עד שרמתו תהיה נמוכה דייה לגידול מיטבי של אלמוגים.
הסיבה לכך היא שבאופן טבעי, ניתן לפרק ניטראט מהאקווריום בשתי דרכים עיקריות: הוא נצרך על ידי בקטריה אן-אירובית והוא גם מהווה חומרי הזנה לצמחים שזהו התהליך הביולוגי שבו מתפרק ניטראט בטבע.
מאחר ובאקווריום תקין הסביבה תהיה מאוד מחומצנת, לא יתקיימו התנאים לגידול בקטריה אן-אירובית.
ברובם המכריע של אקווריומי המים המלוחים בארץ ישנם כמה נתחנים, שהם אוכלי צמחים מושבעים, מסיבה זו לא כל כך אפשרי לגדל באקווריום צמחים חיים בכמות מספקת של מנת שיצרכו את הניטראט.
עד לאחרונה, שיטה נפוצה להורדת ניטראט באקווריום חוץ מפילטר אצות או החלפות מים היתה שימוש בחומרי ספיחה שלא היו כל כך זולים לתחזוקה השוטפת מאחר ויש להחליפם פעמיים או שלוש בחודש.

כיצד עובד מסנן אצות או הרפיוגי'ם ומהם יתרונותיו באקווריום של מים מלוחים

רמות ציוד התמיכה משתנות בין אקווריום למשנהו, בסיס טוב יהיה מסנן תחתי (סטמפ), פורק חלבונים איכותי ומשאבה בעלת ספיקה גבוהה להעלות את המים חזרה לאקווריום, תוספת מומלצת ביותר היא מסנן האצות מכמה סיבות.
הראשונה והעיקרית שבהן היא היעילות הגבוהה של רפיוג'ים שהותקן בצורה מקצועית באופן יחסי למחירו הזול, ולשם כך נתחיל בהסבר קצר על איך שהוא נראה ועל אופי פעולתו.
מסנן האצות הוא למעשה אקווריום נוסף בגודל של לפחות שישית מנפח האקווריום הכולל המחובר לאקווריום הראשי מבחינת זרימת מים ובו שני גורמים שישפיעו על הצלחתו: זרימת מים איטית יחסית ותאורת צמחים טובה.
ישנה אסכולה הטוענת שגם אם מסנן האצות יהיה בנפח של עשירית מכמות הליטרים הכוללת באקווריום הראשי זה מספק. אני לא מסכים עם הטענה מאחר ובריף של הצרכן הישראלי לרוב יהיו יותר בעלי חיים באשר בריף אירופאי או אמריקאי טיפוסי.
זרימה איטית חשובה על מנת לתת לצמחים די זמן לצרוך את החומרים המזינים אותם באופו מיטבי וגם לשם גדילה מהירה יותר שלהם. חשוב מאוד לדעת, הרפיוג'ים פועל בצורה היעילה ביותר כאשר קיימת גדילה משמעותית של צמחים בתוכו. ישנו הבדל תהומי מבחינת יכולות הסינון של מסנן האצות בין צמחים שרק חיים ובין התפתחות ממשית של אצות לאורך זמן. אם האקווריום כבר מלא בצמחים ניתן להוציא כמות מסויימת ולהאכיל בה את הדגים כדי להגיע למצב של גדילה כל הזמן או פשוט להוציא ולזרוק.
התאורה חיונית להתפתחותם של כל סוגי הצמחים באקווריום, בזכותה הם יכולים להפוך ניטראט ואור לסוכרים שמהם ניזון הצמח ומתפתח.

כל התנאים הדרושים למסנן אצות על מנת שיפעל כראוי באקווריום

ראשית, דרוש מקום שיתאים לגודלו של מסנן האצות המדובר. חשוב לוודא שנפח היחידה יהיה לא פחות מ-20% מנפחו הכולל של האקווריום – אם יש מקום אז עדיף שיהיה גדול יותר – אין דבר כזה גדול מדי.
לדוגמא, אם באקווריום שלכם ישנם כ-500 ליטרים מים, ההמלצה שלנו שהרפיוג'ים יהיה לפחות בגודל של 100 ליטרים. אנו מודעים לעובדה שלא תמיד זה אפשרי וגם יחידה קטנה יותר תשרת את האקווריום במידה מסויימת.
המים הטובים ביותר שיגיעו למסנן האצות הם מים המגיעים ישירות מהאקווריום, לפני סינון מכאני ולפני שהם עוברים דרך פורק החלבונים. הסיבה לכך היא שעל מנת שהצמחים יגדלו הצורה מיטבית דרושים להם כל חומרי ההזנה שבמי האקווריום, לפני שמסנן מכאני או פורק חלבונים יסירו מהמים חלק מהם.
לאחר מכן, עלינו לדאוג שכמות מים מסויימת בשעה תגיע לרפיוג'ים – לא יותר מדי כי אז התהליכים לא יתרחשו שם כראוי ולא לאט מדי מאחר וזרימה איטית מדי עלולה ליצור איזורים בהם המים אינם מתחלפים ועלולים להיווצר כיסי אמוניה מסוכנים – איזורים באקווריום שאין בהם זרימת מים ומתקיימים בהם תנאים של חוסר חמצן. על המים לעבור דרך הרפיוג'ים בין 10 ל-20 פעמים מנפחו לשעה. כלומר, במסנן אצות בנפח של 100 ליטרים, זרימה טובה תהיה 1,000-2,000 ליטרים לשעה.
רכיב התאורה חשוב מאוד, מומלץ להתקין שתי נורות 5T איכותיות המיועדות לצמחים חיים המייצרות אורך גל נמוך יחסית למים מלוחים – בערך 6,500 מעלות קלווין. קיימות גם נורות LED המסוגלות להפיק אורך גל מצויין לגיודל צמחים איכותי שהן חסכוניות ביותר מבחינת חשמל ואינן מייצרות חום כמו שמייצרות נורות 5T רגילות. על התאורה לדלוק בין 10 ל-17 שעות ביממה. ישנה עדיפות לרוטציה בזמני התאורה, כלומר, בזמן שהאקווריום הראשי מקבל תאורה מסנן האצות חשוך ובזמן שישנה תאורה באקווריום הצמחים, המיכל הראשי חשוך. יש לכך כמה סיבות: האחת היא שבישראל, כל מעלה נחשבת בקיץ ולכן מומלץ לפזר את זמני התאורה המייצרת חום. הסיבה השנייה קשורה לרווית חמצן וערכי הגבה (PH) במים. בזמן שהצמחים תחת תאורה הם משנים את ערכי ההגבה של האקווריום ומייצרים חמצן, ובזמן שהסלעים החיים מקבלים אור גם הם מייצרים חמצן ברמה מסויימת. לכן ההמלצה היא לעבוד ברוטציה מבחינת זמני התאורה במערכת המשולבת.
התנאי האחרון הדרוש על מנת להגיע לתוצאות טובות הוא מגוון בעלי חיים במסנן האצות כמו חלזונות טורבו, סקטנים, תולעים, קונצ'ים וחלזונות מסוג נסריוס. כל אלו יתרמו לתחזוקה של המסנן על ידי הפיכת החול וצריכת חלקי צמחים שמתחילים תהליך ריקבון.
אם נשמור על כל התנאים הללו לכל משך חייו של הרפיוג'ים, מובטחת לנו יעילות גבוהה המיוחד במחיר זו במיוחד, שהרי התחזוקה דורשת רק כמה דקות בחודש.

כתיבת תגובה

נשמח לעמוד לרשותכם בכל שאלה או פנייה. אנא הרגישו חופשי ליצור עימנו קשר בטלפון 052-8783484 או לכתובת המייל שלנו info@uri-aquarium.co.il
בחזרה לראש הדף